Sunday, 24 July 2011

NaSiB SeOraNg WaNiTa…


aSSaLammualaikum.. 
 
Di suatu petang yang romantik dekat-dekat nak musim salji ala-ala winter sonata tu, seorang dara sedang membaca berita sensasi mengenai tabiat kurang ajar yang sensasi, di surat khabar yang sensasi.. Berita mengenai suami2 DAYUS yang mendera isterinya… sepak terajang, maki hamun ibarat pkara biasa pulak…n..makin lama makin menular pulak perkara nie…haishhh……..

Tuan puan sila bayangkan begini.. seorang wanita ,cantik jelita, muda, manja, ranggi, begetah, body ada curve..pendek kata, setiap kali dia lalu, mesti ada lelaki yg usha2.. paling koman juga, dalam sepuluh lelaki yg tjegil-jegil too, 8 orang mesti bekenan dan berangan-rangan nk memiliki dia x kiralah sebagai  isteri @ sebagai buah hati..yang x bekenan too pulak bagi makcik mungkin ada masalah tenaga batin KUT..

Tapi…too cerita 15 tahun dulu..cerita kegemilangan seorang wanita. Cerita sebelum dia bergelar isteri dan emak kepada beberapa orang anak..sekarang..keadaan sudah jauh berbeza..senang cerita macam nie lah..kalau dia berdiri tepi peti ais dua pintu, orang akan lebih berminat nak membelek n merenung peti ais too daripada dia.. silap2, orang kata dia too peti ais jugak. Sekarang, dia bukan sahaja x cantik, malah badan dah boleh di label sbg tong dram, craby patty dah terjojol kuar. 

Anak-anak x payahlah cerita, berderet-deret macam gerabak keretapi. Sekarang, dia terpaksa menjual nasi lemak d bawah pohon d tepi jalan yang sibuk lagi berdebu untuk menyara anak-anak dan suami. Nak tahu ap kerja laki dia? Kerja cucuk diri sendiri, yakni dalam bahasa saintifiknya MENAGIH DADAH.

Makcik yakin, realiti kat luar sana lebih dasyat lagi. X payah ceritalah nasib perempuan kt tempat lain..sadis kan…dunia2…

notakaki:bersyukur atas segala nikmat yang diberikan kerana segala nikmat & dugaan yang diberikan ad hikmah yang tersembunyi…emo sudah makcik..ehe….







15 comments:

asri said...

semoga bahagia~ :)

melody mocker said...

tak cool lah husband yang cani..

dalam hal ni, isteri boleh mintak fasakh (bubar) perkahwinan. islam tu adil.. hak wanita dilindungi sebagaimana mulianya mereka di sisi agama.

yang penting, ketahui hak anda sekiranya dizalimi..
jangan plak suami tak zalim bini gi mintak fasakh jugak.
yang tu tak cium bau syurga lah..
huhu!

mrs.meera said...

@mr asri
thank so lot dear...:-)

@melody mocker
betul too...istri ad hak mtk fasakh...
tp..mybe ad sstgh wnta yg takut pada gelaran 'janda'..too pasal la dia diamkn aje..n mkn hati ngn sikap laki dia..

asri said...

Wahai sahabat-sahabat ku, nulilan ni sekadar berkongsi...

khas untuk mu (@-@)

Bagi yang bujang,boleh mengambil I'tibar.. bagi yang belum dan bakal berkeluarga, boleh belajar, bagi yang berkeluarga, perlu mengajar..

Untuk suami.. renungkanlah


Pernikahan atau perkahwinan menyingkap tabir rahsia.Isteri yang kamu nikahi tidaklah semulia Khadijah tidaklah setaqwa Aisyah pun tidak setabah Fatimah Justeru isterimu hanyalah wanita akhir zaman yang punya Cita-cita menjadi solehah... Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban bersama.

Isteri menjadi tanah kamu langit penaungnya
Isteri ladang tanaman kamu pemagarnya
Isteri kiasan ternakan kamu gembalanya
Isteri adalah murid kamu mursyidnya
Isteri bagaikan anak kecil kamu tempat bermanjanya
Saat isteri menjadi madu kamu teguklah sepuasnya
seketika isteri menjadi racun kamulah penawar bisanya seandainya
isteri tulang yang bengkok berhatilah meluruskannya..


Pernikahan atau perkawinan menginsafkan kita perlunya iman dan taqwa.Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah swt. kerana memiliki isteri yang tak sehebat mana.

Justeru kamu akan tersentak dari alpa
Kamu bukanlah Rasulullah saw?..
Pun bukanlah Sayyidina Ali Karamallahhuwajhah
Cuma suami akhir zaman yang berusaha menjadi soleh... amin.


Untuk isteri renungkanlah...

Pernikahan atau perkahwinan membuka tabir rahsia
Suami yang menikahi kamu tidaklah semulia Muhammad saw?.. Tidaklah
setaqwa Ibrahim Pun tidak setabah Ayyub
atau pun Segagah Musa.. apalagi setampan Yusuf


Justeru suamimu hanyalah lelaki akhir zaman yang Punya Cita cita membangun keturunan yang soleh...


Pernikahan atau perkahwinan mengajar kita kewajiban
bersama Suami menjadi pelindung kamu penghuninya Suami
adalah nahkoda kapal kamu pengemudinya


Suami bagaikan pelakon yang nakal kamu adalah penonton kenakalannya.


Saat suami menjadi raja kamu nikmati anggur singgahsananya


Seketika suami menjadi bisa kamulah penawar ubatnya Seandainya suami
bengis lagi lancang sabarlah memperingatkannya..


Pernikahan ataupun perkahwinan mengajarkan kita perlunya iman dan taqwa. Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah swt. Kerana memiliki suami yang tak segagah mana.


Justeru kamu akan tersentak dari alpa.Kamu bukanlah Khadijah yang begitu sempurna di dalam menjaga, pun bukanlah Hajar yang begitu setia dalam sengsara.


Cuma wanita akhir zaman yang berusaha menjadi solehah.. amin...
Justeru itu wahai para suami dan isteri. Jangan menuntut terlalu tinggi seandainya diri sendiri jelas tidak berupaya.


Mengapa mendambakan isteri sehebat Khadijah andai diri tidak semulia Rasulullah.


Mengapa mengharapkan suami setampan Yusof seandainya kasih tak setulus Zulaikha.


Tidak perlu mencari isteri secantik Balqis andai diri tidak sehebat Sulaiman.


DAN Tidak perlu mencari suami seteguh Ibrahim andai diri tidak sekuat Hajar.

Sekian dari ku utk semua...

asri said...

sorry tumpang blog..

aku nk kongsi cite napa ada segelintir lelaki jadi mcm tu.. hangpa boleh bace le cerita kat bawah ni.. haha sajer2 merapu...

Isteri macam TV, gurlfren (GF) macam HP,

*Isteri macam TV, gurlfren (GF) macam HP, di rumah tgk TV pergi luar bawah HP

*tak der duit, jual TV, ada duit beli HP baru. Kdg2 seronok tengok Tv, tpi selalunya byk masa main HP

*TV sekali bayar jer percuma sepanjang hayat, tapi HP kalau tak byr bill line, talian akan ditamatkan..

*TV sais besar, lama dah buruk, tapi HP cute, comel ramping, banyak butang boleh picit dan boleh dibawa kemana2.. bila2 masa..

* kos penyelenggaraan TV murah jer.. lagi pun jarang rosak.. tapi HP mak aiii… mahal giler.. selalu meragam lak tu..

*Yang sadisnya, TV ada remote control, Tp HP X der…

*tapi ada 1 kelebihan TV yg org tak tau VIRUS TAK DER… HP.. berlambak.. kena sekali merana terus…

*jgn pening pale.. Pilih la mcm mana pun TV anda, mcm2 jenis yg kat lua sana.. plasma.. nipis besar.. lebar.. macam2 ada.. jaga la TV tu elok2…

*disebalik tersurat dan tersirat… renung2kan dan selamat beramal…

melody mocker said...

err..
ni dah jadi blog dalam blog..
hebat..

jurnal murahan said...

kawen dengan aku la senang, aku ok ape hohoho

mrs.meera said...

@mr asri
thank coz kongsikan pendapat..like it..yeah...blog dlm blog...hehe

@melody mocker
hnya terjadi d blog makcik je..hahha

@jurnal murahan
hoh...
makcik cer pasal nasib wnta la..
bkn pasal nk cari jodoh...
hahha...

melody mocker said...

JM:
ko punye komen xleh blah ah yeop..
haha!

asri said...

JM.. u'huks..

ni agensi cari jodoh ker...?

mrs.meera said...

wakakkaka......
serang JM.........
hehehehehehe....

jurnal murahan said...

meera

aku suka post yg macam ni, cerita pasal realiti kehidupan

i mean it. thanks posting such thing.

mrs.meera said...

JM:hehe...tq2.....

asri said...
This comment has been removed by the author.
asri said...
This comment has been removed by the author.