Thursday, 21 July 2011

TIP uNtuK meNGeLaKkaN KasUt HiLaNg keTika semBahyaNg JuMaaT



asSalammualaikum..

Bosan2…itu la ayat yg leh dikatakan hari2 makcik sebut…sadis betul lah… dek kerana kebosanan tahap melampau makcik nie, terbit 1 idea gedik..hehe..

Kpd kaum2 adam yg pegi solat jumaat..makcik tegaskan disini….only utk LELAKI YANG PEGI SOLAT JUMAAT..ok..makcik sertakan tip untuk mengelakkan kasut korang hilang..hehe… tip suci dr makcik yg x pnah pegi solat jumaat pown..wakakakakaka……

Antara yang bulih dilakukan:

Pakai kasut getah yang macam Phua Chu KaNg toO..
tujuan: tak dak sapa Yg kebulur nk curik…

Jangan pakai kasut yang serupa, sebaliknya pakailah kasut yang lain sebelah..
tujuan: supaya c pencuri kasot too kompius..

Sebaiknya pakai kasot sebelah aje..tak pun pakai yang tak
sama saiz..biar besar dan kecik sebelah..
tujuan: pencuri akan mengambil masa yang lama utk mencari kasut saiz yg sama..then trus tkar fikiran utk curi kasot korang..hehe..

Cuba pakai stoking je..tak payah pakai kasut
tujuan:kompom la x kena curik….

Kalau nak pakai kasut berjenama letakkan lahsecara  berasingan. Satu kt masjid tg. Piandang dan sebelah lagu kt masjid tg. Tokong..mesti tak hilang..
tujuan:korang fikir la sendiri..haha

Begitu la serba sedikit tip yg makcik leh kongsikan..hehe…

notakaki: kepada kaum adam..pegi la solat jumaat too…sminggu skali je pn…too pn malas ke…adoiii la….



11 comments:

jurnal murahan said...

gejala kecurian kasut di masjid kian meruncing, ini kerana apabila A curi kasut B, B akan desperate lalu curi kasut C, C pula akan curi kasut D dan berlakulah siratan makanan oh!

mrs.meera said...

@Jm
sadis kn nasib korang yg pegi masjid nie..
sabor je la..dugaan....
haha..lama siot ak x dgar pasal siratan makanan..huh...

asri said...

haha emm idea logik la.. peh.. tpi kalau guna kasut pua chu kang.. kira ok gak.. lagi2 time hujan lebat, becak.. haha..

target org yg curi ni mesti kat kasut2 yg dia berkenan di hati.. mesti la mahal.. muat tu kalau dia yg nk pakai..

kalau org tu mmg nk ambik sbb nak wat niaga sapu je mcm ner pun.. leh jual bundle.. betul la.. kalau nk g masjid tk yah pakai kasut mahal2.. nanti mesti ada org ckp 'g deting pakai kaut mahal2 lawa2.. g mesjid biasa2 je..'

bagi aku lak.. kalau pakaian ok la.. kenapa? sbb bila korang nk solat asik duk ingat kasut.. kasut... kasut.. so merapu dah tu... huhu aku pun penah mcm tu sbb tu aku ckp.. penah la hilang.. pastu balik tak pakai kasut..

haha niat g mesjid nk tunjuk kasut baru.. baju melayu baru.. hehe padan muka.. niat dah tak betul.. huhu pas tu p raya pakai kasut murah cap asadi..dulu asdi murah skrg pun dah mahal gak..

asri said...

biasa yg biasa ilang ni time solat raya byk la.. time solat jumaat ni kurang.. sbb ramai yg kenal.. and kalau nampak malu ma.. ada gak aku penah tgk org tua tu silap ambik kasut, peh kecoh se mesjid.. malu siot dia kena tegur ngn tuan kasut.. masa tu ramai yg tgk... sian gak.. tpi org tu selamber jr..


tu kes kasut.. blm kes tabung mesjid.. huhu.. kalau nak citer sal kes2 mesjid byk ooooo......

mrs.meera said...

@mr asri
e2 la..macam2 ragam manusia nie..org nk beribadat pn x senang..nk curik jgk..xtkt ke dosa mencuri..kt masjid pulak too...
manusia2....

asri said...

cantik blog.. :)

mrs.meera said...

@mr asri
tq dear..:-)

asri said...

Jangan mengeluh hanya kerana tidak punya kasut ..
sebelum melihat org lain tak punya kaki ...

Oleh itu sembahyang jumaat kasut hilang sabar je lah ...

mrs.meera said...

@mr asri
betul too...
baru hilang kasut..chill la....
:-)

asri said...

yes dear... ada lagi satu tips.. jgn ilang kasut.. datang time imam nak angkat takbir.. baru masuk terus solat.. pastu..

imam bagi salam terus kelua.. haha emm nk ckp sah ke tak aku rasa hangpa kena check la.. huhu dh mcm kasut lak yg lebih penting dr solat tu..

mrs.meera said...

@mr asri
yer...btl2...
hehe